Nameliai drugeliams - naudinga ir gražu

Paskelbė inkiliukai 2021/10/21 0 Komentarai

Kai kieme keliate inkilą ar lesyklą paukščiams, neužmirškite įkurdinti ir namelio drugeliams. Jis ne tik papuoš aplinką, bet ir skatins bioįvairovę.

Kam skirti šie nameliai-inkilai

Šie nameliai skirti pritraukti dieninius arba naktinius drugius ir skatinantys biologinę įvairovę. Durelėse esantys du pailgi plyšiai pritaikyti būtent drugelių sparnams, kad jie galėtų patekti į vidų. Namelyje drugeliai gali slėptis nuo lietaus ar darganoto oro, naktiniai drugiai ten praleis dieną, o dieniniai – naktį. Čia gali apsistoti ne vien drugeliai – po stogeliu esančiuose šiauduose slėptuves suras ir kiti žmogui naudingi vabzdžiai  – boružės, laukinės bitės, auksaakės.

Kur geriausia statyti namelį drugeliams

Drugelių namelį geriausia įkurdinti saulėtoje vietoje, šalia žydinčių augalų. Jį reikėtų statyti taip, kad  nekristų tiesioginiai krituliai – lietus ar sniegas. Nors namelis impregnuotas ir yra gan atsparus drėgmei, bet vabzdžiai paprastai nemėgsta, kai ant jų lyja. Jį galima ir pastatyti, ir pakabinti, svarbu tik, kad vėjas jo nejudintų. Prieš pastatant namelį, gerai būtų, jei į jo vidų įdedama keli sausi medžio lapai (pvz., klevo) arba kuokštelis džiovintų žolių.

Kokia šių namelių paskirtis

Drugių nameliai gali turėti kelias paskirtis: kaip trumpalaikė slėptuvė dienos, nakties ar darganoto oro metu; kaip vystymuisi tinkama buveinė pereinant iš vienos stadijos į kitą (kiaušinėlis, vikšras, lėliukė); kaip žiemojimui tinkama vieta. Tik norint, kad šiame namelyje vabzdžiai žiemotų – vėlyvą rudenį jį reikėtų įnešti į šviesią ir nešildomą patalpą – šiltnamį, įstiklintą balkoną ar pan., o pavasarį sušilus orams išnešti laukan.

Namelis drugeliams – tai ir gyvasis edukacinis kampelis, kurio dėka galima mokytis stebėti ir pažinti gamtą, ja rūpintis. Be to, jis puikiai papuoš jūsų aplinką, kur bestovėtų – sode, kieme ar balkone. Nameliai vabzdžiams (dar vadinami vabzdžių viešbučiai) yra populiari gamtosauginė bei edukacinė priemonė visame pasaulyje, kur rūpinamasi gamta ir jos išsaugojimu. Paprastai juos įkurdina parkuose, soduose bei visur, kur tik būna vabzdžių, o jų būna beveik visur. Šių namelių tikslas – skatinti biologinę įvairovę, kuri sparčiai mažėja dėl žmogaus veiklos. Gamtoje nėra naudingų ir nenaudingų gyvūnų, augalų ar kitų organizmų, nes jie visi būtini nenutrūkstam gyvybės ratui. Tik dažnai dėl žmonių veiklos sutrikdomi natūralūs procesai, tad rūšių nuolat mažėja. Nuo gausios biologinės įvairovės priklauso žmonijos gerovė ir ateitis, o juk vabzdžiai pasaulyje sudaro net virš 70 proc. visų gyvūnų rūšių !

Jeigu ilgiau kaip keletą savaičių nepastebėsite jokio judėjimo namelyje, nenusiminkite, nes galbūt, drugiai ar kiti vabzdžiai į namelį užsuka tik naktimis kai jūs miegate. Kai kurie iš jų yra dideli slapukai, stengiasi būti nematomi ir labai atsargūs. Jeigu vis dėlto esate įsitikinę, kad namelis nelankomas, galbūt reikėtų pakeisti jo vietą, pvz., nunešti arčiau žydinčių augalų arba ten, kur nepučia stiprūs vėjai.

Tad kai kieme kelsite inkilą ar lesyklą paukščiams, neužmirškite pastatykite ir namelio vabzdžiams.

Žymos:Aplinkosauga

Palikite komentarą